Veel gestelde vragen

Om een Literate-test af te nemen, logt u in op literate.no. Selecteer «Testafnemer». Er is ook een “Mijn pagina” / “Online cursus”. Deze pagina is voor certificering en bestellen/wijzigen van abonnementen.

Via de Literate software verwerken testafnemers persoonsgegevens en moeten ze de juiste praktijken volgen om de vertrouwelijkheid van deze informatie te handhaven, waaronder:

 • De testafnemer mag zijn inloggegevens niet delen met derden.
 • De testafnemer moet eraan denken om aan het einde van de sessie uit te loggen.
 • De testafnemer mag geen toegang krijgen tot persoonlijke informatie in openbare ruimtes of het toegangsfilter op zijn scherm gebruiken.
 • De testafnemer moet altijd de machine uitschakelen of zijn monitor vergrendelen als hij zijn pc verlaat.
 • De testafnemer mag geen resultaten afdrukken op een gedeelde printer zonder toegangscontrole.

Om een ​​Literate test af te nemen, moet men gecertificeerd zijn. Om gecertificeerd te worden, moet je een certificeringscursus volgen en een opleiding hebben gevolgd tot kleuterjuf, leraar, speciaal opvoeder, logopedist of vergelijkbaar. Verder moet men een abonnement hebben op de test. Het is dus niet de bedoeling dat u als ouder de test bij uw kind afneemt. We raden u aan om met de kleuterschool, school of een lokale logopedist te praten als u wilt dat uw kind wordt getest.

 • Optie 1. U logt na afloop van de proefperiode in op Literate en download de contracten. Stuur het ondertekende contract naar admin@literate.no.
 • Optie 2: Je logt in op “Mijn Pagina” op Literate.no, en bestelt een abonnement. De overeenkomsten worden elektronisch goedgekeurd.

 

Houd er rekening mee dat er twee overeenkomsten zijn, die beide moeten worden ondertekend:  

 • Scholen die geen raamovereenkomst hebben moeten de gemeente/provincie een ‘Verwerkersovereenkomst’ laten ondertekenen».
 • De school vult de eenvoudige «Klantovereenkomst» in.
 • Indien de gemeente/provincie een raamovereenkomst heeft, heeft u enkel de eenvoudige «Klantenovereenkomst» nodig.
 • Indien u verantwoordelijk bent voor de gegevensverwerking (bijv. bedrijven, universiteiten en hogescholen), dient u gebruik te maken van «Klantovereenkomst met verwerkersovereenkomst».

Het is belangrijk om een ​​goede en stabiele internetverbinding te hebben. Testafnemer moet een PC of Mac met een webbrowser hebben. We raden Google Crome aan. De student dient zowel een tablet als PC/Mac te kunnen gebruiken. Ook hier raden we Google Crome aan.

Voor de Kindertest en de Volwassenen Test, waarbij studenten inloggen bij FEIDE, moet de gemeente/provincie de “Verwerkersovereenkomst” goedkeuren en het gebruik van de “Literate Screening Test” openen in het FEIDE Customer Portal.

Na het toetsen ontvangt de toetsafnemer standaard een overzicht van de resultaten van de student en een rapportage met automatische interpretatie van de resultaten.

Het rapport, dat automatisch wordt gegenereerd, kan additioneel worden toegevoegd aan de expertbeoordeling.

Literate heeft geen eigen handboek, maar het rapport bevat een korte beschrijving van de verschillende tests die in de testbatterij zitten, hoe ze worden uitgevoerd en wat ze meten, evenals een beoordeling van de individuele testkandidaat tegen de norm voor de leeftijdsgroep.

Literate heeft verschillende soorten abonnementen aangepast aan verschillende gebruikers. Alle abonnementen kosten hetzelfde per. jaar, maar met enkele variaties in wat wordt geleverd:

 • Leraren / speciale opvoeders in de kleuterschool / lagere school moeten «Abonnement kindtest» kiezen. Dan doe je de screeningstest Geletterdheid dyslexie voor kinderen en krijg je 25 testen mee.
 • Leraren / speciale opvoeders in het hoger secundair onderwijs moeten «Abonnement jongerentest» kiezen. Dan doe je de screeningstest Geletterdheid dyslexie voor jongeren en krijg je 25 testen mee.
 • Leraren / speciale opvoeders in het hoger secundair onderwijs moeten kiezen voor «Abonnement Test voor volwassenen». Dan kun je de alfabetiseringstoets dyslexie op de leerlingen voor volwassenen doen en krijg je 25 toetsen erbij.
 • “Volledig abonnement” geeft toegang tot alle testen, inclusief vervolgtesten. Dit is bedoeld voor PPT, BUP, logopedisten en psychologen. Dan kost het 50 NOK voor elke voltooide test.
  We hebben ook een “Basis” abonnement, dat is bedoeld voor de directeur, coördinatoren en dergelijke. Hiermee kunt u niet uw eigen toetsen maken, maar kunt u wel de resultaten zien van toetsen die in een groep zijn afgenomen.

Meestal is het uw werkgever die het abonnement bestelt. Voor docenten bestelt de school een abonnement voor één of meerdere gecertificeerde gebruikers. Deze gebruikers krijgen de mogelijkheid om tests uit te voeren en de resultaten te zien. Houd er rekening mee dat u ook de verantwoordelijke gegevensverwerker (gemeente/provincie) moet krijgen om de “Verwerkersovereenkomst” goed te keuren.

 • Voor docenten is het vaak de school die de factuur ontvangt. De meeste scholen gebruiken EHF (Electronic Commerce Format). Dan hebben we alleen de naam van de school nodig, org.nr. (naar de gemeente/provincie) en een ordernummer/resourcenummer.
 • Als u met de kaart wilt betalen of een factuur per e-mail wilt ontvangen, hebben we een factuuradres van de ontvanger nodig.
 • Houd er rekening mee dat de voornaam en achternaam op het certificaat verschijnen en de voornaam en achternaam van de cursist moeten zijn. .

Als PPT de toetsen bij studenten gaat uitvoeren, moeten zij een apart abonnement hebben.

Dan kan de school een abonnement bestellen voor meer docenten.

Als er meerdere docenten op een school gediplomeerd zijn, kun je een groep aanmaken zodat je de resultaten kunt delen.

Literate biedt kwantumkorting, zodat abonnementen nr. 2, 3, 4, etc. goedkoper zijn dan het eerste abonnement.

Als een leraar de school verlaat, kan een doorlopend abonnement worden overgedragen aan een andere gecertificeerde gebruiker.

Als je de groepsfunctie hebt gebruikt, hebben de overige docenten nog steeds toegang tot de resultaten. Houd er rekening mee dat eerdere tests niet beschikbaar zijn als de groepsfunctie niet is gebruikt. Eerdere toetsen moeten dus worden verplaatst naar een groep * voordat * de gecertificeerde leraar de school verlaat.

Dan kun je het abonnement downgraden naar een basisabonnement.

U kunt dan geen nieuwe tests meer uitgeven, maar historische resultaten zien.

Er zijn verschillende verschillen tussen Literate en Logos. Literatuur is een screeningstest, terwijl Logos een diagnostische test is. Geletterdheid duurt ongeveer 30 minuten om te voltooien, terwijl Logos langer duurt. Logos vat de resultaten samen in percentielscores, terwijl Literatuur samenvat in verschillende normatieve scores (inclusief percentielscores). Geletterde screeningstesten worden door steeds meer professionals gebruikt als een belangrijk onderdeel van een uitgebreidere beoordeling van dyslexie. Het doel van de screeningstest is om snel en nauwkeurig vast te stellen of een kind wel of geen (risico op) dyslexie heeft.

Kinderen met dyslexie hebben doorgaans moeite met het herkennen van taalklanken en het ophalen van woorden uit het taalgeheugen. Ze besteden vaak meer tijd dan hun klasgenoten aan het leren van letter-klankverbindingen. Er zijn ook een aantal andere kenmerken, maar deze zijn het gemakkelijkst te herkennen.

Om maatregelen te kunnen nemen, moet het kind worden onderzocht. Wij raden u aan contact op te nemen met een speciaal opleider van de school. Als uw kind wordt getest met Literate, kunt u een gesprek aanvragen met degene die de test heeft gedaan om maatregelen te bespreken.

Bekijk de video onder Tips en trucs. De groepen moeten worden aangemaakt door Literate.

Als je een zeer groot aantal studenten wilt testen, gebruik dan de functies onder “mijn kandidaten”. Kandidaten worden gefokt wanneer de test voor de eerste keer wordt ingediend. Als de leerlingen opnieuw moeten worden getest, kun je veel toetsen tegelijk versturen.

Se video under Tips og Triks. 

Wanneer de vervolgtesten worden gestart, kunt u deze koppelen aan de testkandidaat door de test te starten vanuit “Mijn kandidaten”.

Bekijk de video onder Tips en trucs.

Testbeheerder kan tests die ouder zijn dan 3 maanden verwijderen. Daarna blijft het 30 dagen staan ​​voordat het definitief wordt verwijderd. Als je per ongeluk een toets hebt verwijderd, neem dan contact op met Literate.

Alle testen ouder dan 3 jaar worden automatisch verwijderd.

De hoofdregel is dat minderjarigen zelfs vanaf 15 jaar toestemming kunnen geven. Daarom stemt de testkandidaat zelf in met het gebruik van persoonsgegevens voor de test voor volwassenen. Voor de kindertest en de jeugdtest bevestigt de testbeheerder dat je toestemming of wettelijke bevoegdheid hebt voor het opslaan van persoonsgegevens.

Een toestemming kan ook worden ingetrokken. Stuur dan een e-mail naar deleteme@literate.no

De alfabetiseringstoetsen zijn ook getest voor de iPad en Chromebook-tablets. Dan raden we ook Google Chrome browser aan zoals we doen voor pc.

Houd er rekening mee dat om in te loggen, u “Track tussen websites toestaan” moet uitschakelen. Dit gebeurt op Apple-producten onder Instellingen> Chrome.

We raden af ​​om screeningtests voor adolescenten en volwassenen op tablets te doen, tenzij de testkandidaat een ervaren tabletgebruiker is. Dit komt omdat de woordketentest een beetje moeilijk te bereiken kan zijn op een touchscreen / zonder muis. De kindertest en de vervolgtesten zijn goed om op tablet in te nemen.

Heb je ergens hulp mee nodig?